Tilgængelighed på biblioteket
Inspiration til mere tilgængelighed i kulturinstitutioner og virksomheder
De danske biblioteker har i de seneste måneder været i gang med et fantastisk tilgængelighedsprojekt, der både indeholder forbedring af tilgængelighedsvilkårene, men også en kulturændring om, hvordan borgere med funktionsnedsættelser skal kunne benytte de mange fantastiske biblioteker rundt omkring i landet.
De danske biblioteker ønsker, at bibliotekerne skal være for alle, uanset fysisk og mentale funktionsevne.
Bibliotekernes mål med projektet er, at mennesker med funktionsnedsættelser skal have bedre tilgængelighed inde på bibliotekerne. Det i sig selv er et stort projekt med mange emner, som alle skal kommunikeres ud til alle medarbejderne. Nogle af bibliotekerne har afholdt interne seminarer og e-learningsforløb om tilgængelighed og Universel Design og afsøgt mulighederne for at forbedre de fysiske rammer og bibliotekernes indretning.
Aalborg hovedbibliotek
Et godt eksempel på, hvordan projekt ”Det tilgængelige folkebibliotek” arbejder med at forbedre tilgængeligheden, findes på Aalborg Hovedbibliotek i Aalborg centrum.
Her har en gruppe medarbejdere fået undervisning i tilgængelighed, universel design og brugeradfærd af den lokale kommunale tilgængelighedsrådgiver og deltaget i projektets interne e-learnings forløb. På denne måde lærte udvalgte medarbejdere mere om tilgængelighed og universel design.
Med delvis økonomisk støtte fra Aalborg Kommunes Tilgængelighedspulje, har biblioteket forbedret skiltningen og arbejdet med tydelig wayfinding samt indkøbt teleslynger. De er også i gang med et projekt om at opsætte endnu en elevator, der vil forbedre adgangsmulighederne imellem etagerne og mange flere store og små tilgængeligheds tiltag.
At forbedre skiltningen, således at den er mere tydelig både på reolerne og ovenpå reolerne, er blevet gjort mere enkelt og suppleret med ikoner, har stor betydning for de mange nye brugere og de brugere, der har svært ved at læse dansk. Samtidig er alle bøgerne flyttet omkring, så placeringen giver mening og er gennemskueligt – ikke kun for medarbejderne men også for brugerne.
Teleslyngerne er halsteleslynger, der kan benyttes af medarbejderen og de brugere der har høreapparat. Det smarte ved at benytte mobile teleslynger er, at de kan benyttes rundt omkring i hele huset, både når bibliotekaren hjælper brugeren med at finde en bog og til de forskellige arrangementer og foredrag, der finder sted på biblioteket og på bibliotekets udearealer.
Aalborgs hovedbibliotek er i flere etager og har allerede elevatorer, men arbejder nu på at få etableret endnu en elevator, der betjener alle etager og har adgang i stueetagen fra byens gågade. Dette vil blive en tydelig forbedring for både kørestolsbrugere, gangbesværede, medarbejdere og brugerne med barnevogne. Særligt fordi den nuværende hovedindgang er placeret ovenfor en lang og stejl rampe.
Projektet med elevator og nyt indgangsparti er stadig under udarbejdelse og mangler endnu at finde alle de økonomiske midler, der skal til for at fuldføre projektet.
Usynlige handicap og Solsikkesnoren
Aalborg bibliotek arbejder ikke kun med at forbedre mulighederne for mennesker med synlige funktionsnedsættelser, de arbejder også for at forbedre forholdene for de mennesker, der har usynlige handicaps. De gør de ved brug af Solsikkesnoren. https://hiddendisabilitiesstore.com/dk/
Solsikkesnoren er et internationalt symbol på usynlige handicap, og er kendt i alle større internationale og danske lufthavne, hvor mennesker med usynlige handicap, ved at bære snoren, kan vise at de kan have brug for ekstra støtte. Dette projekt har Aalborg Bibliotek med stor succes adopteret og gør dagligt brug af til glæde for både voksne og børn.
Et godt eksempel på dette er, da en ung mor med et barn med ADHD besøgte biblioteket. Inde i børneafdelingen havde de ikke behov for at bruge Solsikkesnoren, så den stak blot lidt ud af baglommen. Men da de skulle bevæge sig rundt i det øvrige bibliotek, valgte moren at gøre snoren synlig og dermed signalere, at med dem var der et særligt hensyn – uden dog at have behov for at sige, hvad det usynlige handicap var. Denne løsning kan benyttes af utroligt mange mennesker på rigtig mange steder.
Sidst men ikke mindst, så er de også godt i gang med at gøre deres hjemmeside mere tilgængelig at finde rundt på.
Kulturændring hos medarbejderne
I deres arbejde med at lave en kulturændring i biblioteks måde at imødekomme mennesker med funktionsnedsættelser og skabe en grundlæggende forståelse af vigtigheden for, at alle skal kunne benytte bibliotekerne så selvstændigt og værdigt som muligt, uanset funktionsevne, er der nu et fast punkt om tilgængelighed på deres månedlige personalemøder. Det har bl.a medført at alle medarbejdere kender til vigtigheden af god tilgængelighed og at de alle dagligt arbejder for at forbedre vilkårene, det er nogle gange i så små detaljer som at flytte en gulvplante, så der er tilstrækkelig plads til at kørestole kan komme forbi.
National fotobank
Projektet ”Det tilgængelige folkebibliotek” er i gang med at skabe en national fotobank, som en begyndelse på en mere mangfoldig billedside for de danske folkebiblioteker.
At have fokus på tilgængelighed er ikke noget, som kun kommer mennesker med handicap til gode. Det er til gavn for alle brugere og kan hjælpe til at udvikle smartere og mere bæredygtige løsninger på kulturinstitutionerne og generel i vores samfund, derfor giver det mening at samle de gode eksempler og dele dem med hinanden.